Nishioka’nın Amerika’ya ilk gelişi iş sebebiyleydi. Kendi jenerasyonundaki Japonlar’ın aksine, büyük şirketlerden çok önce kelime işlemci makinaları işine cüret etti. Otuz yıl önce, Phoneix Arizona’ya, bir Amerikan yazılım şirketi ile anlaşma yapmaya geldi- ki bu ilk Japonca kelime işlemcilerini oluşturacaktı. Yeni teknolojilere karşı açık fikirliliği bugün de devam etmektedir. Amerika’ya son seyahatlerinden birinde, Apple şirketinde, bilgisayar yenilikleri ve prototiplerin gösterildiği bir laboratuar turu yapmıştı. Şeker fabrikasında bir çocuk gibiydi.

Nishioka’nın şirketi, Japonca kelime işlemcisi işinde ilkti. Pazardaki klavye ile yazma isteksizliği ile mücadele etti… “Sonra Toshiba ve diğerleri bu işe girdiler” diye gülüyor ve ‘büyük oğlanlar’ geldiğinde kârlarının nasıl azaldığını ekliyor.
Şimdi bile, yarı emekli durumunda, Tokyo’da Tachikawa’da bir binada aile şirketinde çalışıyor. Nishioka’nın çalışmaktan da budo çalışmak kadar hoşlandığı kolayca görülebilir. Yüksek teknoloji veya Budo teknikleri konuşurken gözleri parıldıyor.

Nishioka Sensei, Ryu’nun yaratıcısı Muso Gonnusuke hakkında çok fazla şeyin bilinmediğini ekliyor. Kesin olarak bilinen, doğduğu, yaşadığı, Homan dağında meditasyon yaptığı, Miyamoto Musashi ile dövüştüğü ve biryerlerde öldüğü. Bunun dışındaki herşey, Nishioka’nun ifadesine göre, tahminden ibarettir. Gonnusuke’nin renkli karakteri, gölgede kalmış tarihi bir kişiliğin sonradan renklendirilmesidir. “Bu kısım büyük olasılıkla makyajdır” diyor Nishioka.

Askeri Shogun’luğun sonunda, 1800’lerin sonunda, Hirano Kichizo Noei Ryu’nun ustası (soke) oldu ve Kuroda ailesi içinde çok meşhur oldu. Oğlu, Kumiomi de Jojutsu çalıştı, ancak Nishioka’ya göre menkyo belgesine sahip olamadı. Kumiomi 31 yaşındayken Jobo Kojitsu’yu yazdı (Jo ve Bo’nun gelenekleri). Kumiomi, Gonnosuke hikayelerini ilk yazan kişidir.
“Bu hikayeler, fantastik ve abartılıydı” diye inanıyor Nishioka.
Jo’yu, seminerler vererek, Japonya’nın dışında yaygınlaştırma girişimleri, yarı emekliliğinden sonra başladı. “Shimizu Sensei’nin metodunu ve ruhunu mümkün olduğunca aktarmak istiyorum” diyor.
“…. Gijutsu (metodlar), densho (gelenek) ve seishein (ruh) dahil olmak üzere, Shimizu Sensei’nin saf metodlarını aktarmak istiyorum.”
Bu makale jojutsu.com sitesinde Tengu Press’den Wayne Muromoto’nun izni ile bulunmaktadır. Tüm hakları saklıdır.

Yazan      : Wayne MUROMOTO
Tercüme : Engin TANJU