Japonya’da düzenlenen 11. Jojutsu Seminerindeydik

Bu sene 11.si Japonya'da yapılan Shinto Muso Ryu Jojutsu toplu çalışma ve seminere Türkiye'den Ahmet Kösoğlu, Burak Sungur, İlknur Küçük ve Firdevs Burçkin katılmışlardır.
Türkiye'de yeni tanınmakta olan Jojutsu aikijo veya aikiken ile karıştırılmamalıdır, tamamen farklı şeylerdirler. O'Sensei (Morihei Ueshiba) herhangi bir Ken veya Jo okuluna gidip Kenjutsu veya Jojutsu çalışmamıştır.
Kendi üstün yeteneği ile birleştirdiği mızrak ve benzeri silahların Jo'ya uyarlanmış şeklidir .. Jojutsu tekniklerinin ise temeli kılıçtır. Bu sebeple teknikler tamamen farklı olup temel çalışma şekilleri de farklıdır. Karıştırılmaması gerekir. Shinto Muso Ryu Jojutsu 16.yüzyıl sonlarına doğru bir Katori Shinto Ryu ve Jikishinkage Ryu öğrencisi olan Muso Gonnosuke (Katsuyoshi) tarafından ortaya çıkarılmıştır. Yaklaşık 600 seneye varan geçmişi ile, bir çok savaş görmüş bu silah ve teknikler günümüzde de orijinalliğini kaybetmeden aynı titizlikle çalışılmaktadır.

Arai Sensei'nin şu sözleri hala kulağımda ''Teknikleri biz değiştiremeyiz onları ancak savaş değiştirir… ve dünya son 50 senedir bu silahlarla savaşmadı. Nishoika Sensei savaş gördü ama o da teknikleri değiştirmeye gerek görmedi. '' Böyle olunca da teknikler orijinalliğini kaybetmeden sonraki nesillere aktarılmalıdır. Shinto Ryu Ken Jutsu ile beraber çalışılan Jojutsu eksiksiz bir strateji yoludur. Seminere ait bazı fotoğraflar:

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...